English version
Film om Sveaskolan Instagram                    Kontakt
                   
                   
  Skolan Inför Nästa Läsår Personal Elevhälsan Ansökan Startsida Intranät
 
Senaste Nytt 2010

 

December 2010


Dags för Sveaskolans årliga Nobelfest torsdagen den 9 december!

Nobelfesten 2010

Nobelfesten 2010

Nobelfesten 2010

 

Utbytesprojekt breddar elevernas vy

På Sveaskolan i Limhamn får elever delta i utbytesprojekt med andra länder. Eleverna får besöka olika platser samtidigt som de lär sig att leva med människor med andra nationaliteter. Skolan har fått ett stipendium från Nordplus som arbetar för att utveckla ungas syn på samhället.

Kommer du ihåg personen du brevväxlade med när du gick i grundskolan? Var det med någon i Danmark, Spanien eller kanske Tyskland? Efter två eller tre brev har ni tappat kontakten. Sveaskolan tar kommunikationen till en ny nivå. Redan i grundskolan får elever som vill och har möjlighet delta i ett utbytesprojekt med andra länder. Eleverna får åka till Island, Lettland eller Litauen och tar även emot grupper från dessa länder. Eleverna bor hemma hos olika elever från värdlandet i fem nätter. Värdfamiljen ser till att gästen får mat samt sovplats. Utbytesdeltagarna får uppleva landets samhällsliv, lära sig om traditioner och kultur, skaffa nya vänner samtidigt som man övar sin engelska. Lärarna och eleverna i värdlandet gör upp en planering för veckans aktiviteter, de ska vara både roliga och lärorika. Vid varje resa finns det ett tema, till exempel miljöpåverkan eller missbruk. Under skoltid arrangeras mer lärorika aktiviteter och utflykter. På eftermiddag och kvällstid arrangeras mer sociala aktiviteter så som bowling eller fest, där man lär känna varandra. Deltagarna får även så kallad "free time", det vill säga oplanerad tid där de får hitta på något själva med sina värdar. Resorna pågår under ett års tid. Den ansvarige läraren för detta projekt på Sveaskolan är John Dennis. Han är lärare i spanska och engelska. John Dennis anser att projektet inte bara är givande på det språkliga planet utan också ger ungdomar möjlighet att uppleva andra skolsystem och se dem i relation till det egna. "Eleverna kan läsa hur mycket som helst om olika länder, men det är något helt annat att uppleva det och följa en familj i dess vardag" säger Dennis. Projektet finansieras av Nordplus. Nordplus är ett program som verkar för att stärka kontakten mellan nordiska och baltiska länder samt bidra till utveckling och nytänkande i skolor. På Sveaskolan pågår det även ett tvåårigt projekt som finansieras av Comenius. I projektet deltar fler länder: Spanien, Italien, Turkiet, Tyskland, Island, Polen och Sverige. Eftersom det är ett tvåårigt projekt är det främst elever från årskurs sju och åtta som deltar. Den tolfte december i år kommer de svenska eleverna ta emot ungdomar från projektländerna. De kommer visa Malmö under jultid samt gå på föreläsningar kring narkotika.

Nathalie Matti
Isabella Lindkvist

·········································································

November 2010

Spanienresan
Comenius första gäng åker till Spanien.

 

·········································································

Oktober 2010

Nordplus första gäng har åkt iväg till Island.
Nordplus första gäng på väg mot Island.


Spanska på Sveaskolan

Den 15.e november får vi besök från Argentina av Karin Skill; miljöforskare och antropolog och Nahuel Alfonso; fotograf. De kommer för att berätta mer om ett fotoprojekt de arbetat med i Buenos Aires där ungdomar från Ciudad Oculta (slumområde i Buenos Aires) tagit bilderna och hur man kan använda foto som ett verktyg för social förändring.

Gå gärna in och kika på hemsidan!
http://www.ph15.org.ar

·········································································

September 2010

Vårt årliga samarbete mellan Sveaskolan årskurs 9 och Science Center, Lunds Tekniska Högskola.  
9-orna fick möjlighet att visa upp sina kunskaper för våra 8-or och LTH´s forskare. 9-ornas föräldrar var också inbjudna och kom under eftermiddagen.

Det årliga samarbetet mellan Sveaskolan och Science Center, Lunds Tekniska Högskola.

"Vill bara tacka för en fantastiskt trevlig em i Lund. Vilka duktiga elever (och lärare). 
Tänk om alla barn fick möjlighet att ta till sig no på detta sätt. Jag som förälder är stolt både över min dotter och över Sveaskolan."
                                                                        Mamma till en elev i årskurs 9

·········································································

Augusti 2010

Sveaskolan startar samarbete med LB07 hösten -10!

Sveaskolan startar samarbete med LB07 hösten -10

Sveaskolan kommer att erbjuda fotbollsintresserade elever möjlighet att träna med LB07 och deras
A-lags tränare Erol Bekir under skoltid. Alla elever på Sveaskolan som tycker fotboll är kul och vill träna seriöst kommer att få vara med.

Mandarin som språkval till hösten 2010!

Endast för dig som börjar i år 6 eller vill byta språkval från år 7.

Kina brukar kallas Mittens rike - oavsett om landet är världens nya medelpunkt eller inte så pågår en oerhört stark utveckling där. Kinesiska studenter är överallt i hela världen och lär sig från andra länder. Många svenska studenter studerar också i Kina. Många företag etablerar sig i Kina och åtskilliga besöker landet. Kineserna själva reser mer än någonsin förut.

Ta chansen att få kunskap om Kina, kinesisk kultur och historia. Få Kina-kompetens redan nu under din grundskoletid. Hur fungerar det kinesiska samhället? Varför ser det ut som det gör? Vart är Kina på väg? Hur påverkar utvecklingen i Kina oss och övriga världen? Frågorna för på sikt in oss på viktiga områden som politik, kultur, ekonomi, mänskliga rättigheter och miljö.

Elin Mao Nihao,

Jag heter Fengping Mao Palmblad och kommer att hjälpa dig med dina kunskaper om det kinesiska folket och ditt språkval, mandarin. Jag är gymnasielärare i engelska och har också arbetet som språklärare i mandarin tidigare.

Vi ses till hösten!
   

Du får lära dig att grunderna på språket mandarin. Språkvalet ger dig också insikt och lite kunskap om världens snabbast växande marknad, som du kanske jobbar i eller med i framtiden.

Välkommen att ställa frågor och/eller anmäla ditt intresse till elin.mao@sveaskolan.nu eller
catharina.elgh@sveaskolan.nu, eller ring 0703 81 81 55

Frågor om meritvärde, poäng och senare betyg? Tag kontakt med Tove på tove.moller@sveaskolan.nu

24 augusti - Glädjens Dag, eleverna i år 7 får sina egna efterlängtade datorer!

Glädjens Dag, eleverna i år 7 får sina egna efterlängtade datorer!

23 augusti - föreläsning av och med Hans Renman

Hans Renman

Idag hade vi, all personal på Sveaskolan, en otroligt berikande föreläsning av och med Hans Renman. Han är grundare av den internationellt uppmärksammade gymnasieskolan YBC i Nacka, Stockholm. I mars i år startade han Business Creatives Sweden, som arbetar i Sverige och internationellt med att ge stöd, utbildning och inspiration till organisationer, företag, skolor och medarbetare som vill prestera och leverera för morgondagens utmaningar. Vi är helt på rätt spår!


Nu startar Svea Education - en kursverksamhet för vuxna! Läs mer på www.sveaeducation.nu

·········································································

Juni 2010

Tisdagen den 8 juni hade vi vår årliga Svea fotbollsturnering på Hyllie ik. Tjejturneringen vann 8a och killturneringen vann återigen 8b. Grattis!

Svea fotbollsturnering på Hyllie IK

Svea fotbollsturnering på Hyllie IK

Svea fotbollsturnering på Hyllie IK

Svea fotbollsturnering på Hyllie IK

Svea fotbollsturnering på Hyllie IKMåndag den 7 juni hade vi avslutningslunch på Twisted Torso för Sveas elevråd och idrottsråd.
Vi avslutade lunchen med en guidad tur i Turning Torso.
Tack för detta året!

Skolavslutning vid Turning Torso

Skolavslutning inne i Turning TorsoSvensk-dansk integration för sjundeklassare över Sundet. Läs mer här –»
Sveaskolan är med på inspirationsdag. Läs mer här –»

·········································································

Maj 2010

Sveaskolans superduktiga elev Gustav Koch Malja har kvalificerat sig så väl i gokart att han kommer att vara med och tävla både i EM i Belgien och i VM i Portugal. Grattis Gustav! :-)

Gustav i gocart

Gustav och Mika Häkkinen
Gustav och Mika Häkkinen

 

Idrottsdag på Svea

Idrottsdag

Idrottsdag

Idrottsdag

 

Sveas hälsovecka

Alla får vara med på hälsoprat både gällande kost, alkohol, droger och
olika sätt att röra på sig. Vi lärde oss också hjärt- och lungräddning. Mellanmål gjorde eleverna till varandra.

Hälsovecka

Hälsovecka

Hälsovecka

·········································································

April 2010

Sveaskolans föräldrar på informationskväll. Läs mer –»


Sveaskolans nior håller i teknikmässa på LTH.

I ett samarbete mellan Sveaskolan och Science Center, Lunds Tekniska Högskola, håller eleverna i skolår nio i en teknikmässa där de presenterar olika teknikområden och håller i egna experiment.

Eleverna fördjupar sig i olika teknikområden som har koppling till deras vardag. De får stöd och handledning av teknologer och forskare vid LTH parallellt med lektioner på skolan.

I januari 2010, då projektet satte igång, valde eleverna till exempel att arbeta med att tillverka schampo och läppbalsam, fördjupa sig i hur en dator fungerar, vad ultraljud är, 3D-teknik, olika plaster och fiberoptik.

Eleverna är mycket positiva till projektet. De tycker att det är både lärorikt och roligt att blanda teori med praktik, att få kontakt med forskare och teknologer och att presentera det de har lärt sig på mässan, som hålls i Vattenhallen, Science Center.

Samarbetet är helt i linje med Sveaskolans profil, där tidig kontakt med högre utbildning och världen utanför skolan värderas högt.

teknikmässa på LTH -Demonstration av en dator som fungerar
Demonstration av en dator som fungerar.


Teknikmässa på LTH - Plasten som tillverkats är svår att dra sönder
Plasten som tillverkats är svår att dra sönder.

 

·········································································

Mars 2010

8c på Sveaskolan vidare i Skånefinal i tävlingen Teknikåttan! Grattis! Läs mer här –»

Teknik 8C

 
 
Arkiv
 
Innevarande års Senaste Nytt –» –»
 
Senaste Nytt 2016 –» –»
 
Senaste Nytt 2015 –» –»
 
Senaste Nytt 2014 –» –»
 
Senaste Nytt 2013 –» –»
 
Senaste Nytt 2012 –» –»
 
Senaste Nytt 2011 –» –»
 
 
 
 
Senast uppdaterad:
2023-03-31 8:31
Läs om Sveaskolans insats här!